Gpu lämpötila

Moni aktiivinen pelaaja on varmasti törmännyt tilanteeseen, jossa tietokonepeli on ollut käynnisssä jo pidemmän aikaa ja pelikoneen lämpötila alkaa nousta. Sekä pelaaja että pelikone voivat käydä kuumina pelin tuoksinassa. Tarkemmin sanottuna koneen kuumenemisessa on kyse gpu lämpötilasta, jonka tarkkailuun on erilaisia keinoja ja lämpötilalle on asetettu erilaisia raja-arvoja.

Mikä sitten on gpu ja miten lämpötila littyy siihen? Gpu muodostuu sanoista graphics processing unit, eli lyhenne tarkoittaa koneen grafiikkaprosessoria. Se on mikroprosessori, jonka tarkoitus on käsitellä tietokonegrafiikkaa. Kyseinen prosessori on usein kovilla juuri pelattaessa. Gpu lämpötilan normaalit arvot ovat yleensä 65 ja 85 celciusasteen välillä. Näitä arvoja ei kuitenkaan voi pitää kiveen hakattuina, vaan normaali lämpötila voi vaihdella prosessorin mallista ja valmistajasta riippuen.

Voiko lämpötilaa laskea?

Liian korkea gpu lämpötila voi vaikeuttaa pelaamista ja jopa aiheuttaa pysyvää vauriota laitteelle. Liian korkeaa lämpötilaa on siis kannattavaa yrittää laskea. Helpoin ja nopein tapa laskea lämpötilaa on avata koneen kansi. Kannen avaaminen tuo ilmaa koneen osiin ja laskee lämpötilaa. Kannen alta voi joskus myös paljastua pölyä. Pölyn poistaminen onkin seuraava vaihe gpu lämpötilan säätelyssä. Jos koneeseen on kertynyt paljon pölyä, kone kuumenee helpommin, joten pölyn poistaminen voi ratkaista liian korkean lämpötilan ongelman. Pölyä ei pidä poistaa tavallisella pölynimurilla, sillä pölynimuri voi pahimmillaan aiheuttaa vahinkoa koneen osille. Sen sijaan paineilma on hyvä tapa pöly poistoon. Elektroniikkaliikkeistä on saatavilla tietokoneiden ja muiden elektroniikkalaitteiden puhdistamiseen tarkoitettuja paineilmapulloja. Tietokoneelle tarkoitetut siivousvälineet eivät maksa paljoa, mutta puhdistaminen sen sijaan voi auttaa säästämään pitkän pennin, sillä koneen puhdistaminen voi pidentää koneen käyttöikää. Tarkista myös puhdistuksen yhteydessä, että koneen tuulettimet toimivat moitteettomasti. Toimimaton tuuletin voi olla yksi syy korkealle gpu lämpötilalle, joten osien toiminnan tarkistaminen on oleellista.