Tietokoneen näyttö ei toimi no signal

On vaikeaa kuvitella elämää ilman tietokoneita. Käytämme tietokoneita kotona ja töissä, vapaa-ajan tarkoituksiin ja hyötyyn. Tietokoneet helpottavat elämää ja ovat olellinen osa modernia elämäntapaa. Kaikki kuitenkin tietävät, että työskentely tietokoneiden kanssa ei ole aina ruusuilla tanssimista. Joskus netti pätkii, joskus itse laitteissa on erilaisia vikoja. Yhtäkkiä edessä olevan tietokoneen näyttö pimeänä – mikä eteen? Mitä tehdä kuin vikoja tulee vastaan?

Vikoja tulee aina

Erilaisia vikatilanteita ja ongelmia voi tulla vastaan kenelle tahansa. Apua ongelmien ratkaisemiseen kannattaa etsiä tietotekniikkaan keskittyviltä verkkosivustoilta ja keskustelupalstoilta, sillä monet ovat painineet aiemmin samojen ongelmien kanssa ja jakavat mielellään apua, vinkkejä ja neuvoja ongelmien ratkaisemiseen.

Käymme tässä artikkelissa läpi, miten ongelmiin kannattaa suhtautua ja miten tietokoneen näytön ongelmia voi ratkaista. Tarjoamme vinkkejä millä voit koittaa ensin itse selvitellä missä vika on.

Järjestelmällisyys ennen kaikkea

Ongelmat on mahdollista ratkoa, kun tietää, mitä tekee. Oleellista on tehdä tietoteknistä vianrajausta loogisesti ja järjestelmällisesti, jotta saadaan tietää, mistä ongelmatilanne johtuu.

Erityisen tärkeää on testata juuri hankittua uutta näyttöä. Jos näyttö ei jostain syystä toimi halutulla tavalla tai ei toimi lainkaan, voi näytön vielä palauttaa palautusehtojen puitteissa. Tärkeää on kuitenkin tietää, missä vika on. Jos näyttö ei toimi siksi, että käyttäjä on itse kytkenyt johdot väärin, ei näytön vaihtaminen toiseen auta mitään, jos kytkennät ovat jatkossakin pielessä. Tärkeää onkin ottaa huolellisesti selvää siitä, mistä vika voi johtua. Tietotekniset ongelmat voivat tuntua turhauttavilta, mutta kaikki ongelmat ovat ratkaistavissa tavalla tai toisella.

Näyttö pimeänä

Kun tietokoneen näyttö pysyy pimeänä, on työskentely tai vaikkapa top 10 nettikasinoiden pelaaminen tietokoneella tietenkin mahdotonta. Näyttö kuin on sekä työskentelyssä että pelaamisessa melko tärkeä juttu. Ilman sitä ei ruudulle ilmesty mitään ja pimeän näytön syynä voi olla muutami asioita.

Jos näyttö on täysin pimeä, eikä näyttö reagoi mihinkään, voi näyttö olla rikki. Pimeä näyttö ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, sitä, että laite on täysin rikki ja käyttökelvoton. Kun näyttö on muutoin pimeä, mutta näytöllä näkyy no signal, onkin kyse siitä, että näyttö ei saa yhteyttä tietokoneeseen. Tälläisiä ongelmia voi ilmetä mm. uusissa pelinäytöissä!

No signal (ei signaalia)

No signal tarkoittaa suomeksi ei signaalia, eli näyttö ei havaitse tietokoneesta tulevaa signaalia. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että näyttöön kytketty johto on tiukasti kiinni sekä näytössä että toisesta päästään tietokoneessa. Joskus johto voi löystyä tai hieman irrota syystä tai toisesta. Samalla on syytä tarkistaa, että johto on ehjä. Jos johto on rispaantunut, se voi totta kai vaikuttaa toimivuuteen. Rispaantunut johto voi olla jopa turvallisuusriski, joten se kannattaa ehdottomasti vaihtaa välittömästi.

Kun tietokoneen näyttö ei toimi, seuraa näitä ohjeita

Seuraavaksi kolme vinkkiä mitä kannattaa tehdä, kuin tietokoneen näyttö ei toimi oikealla tavalla.

1. Näyttö ei ole todennäköisesti kiinnitetty kunnolla tai oikein

Näyttöä ei ole todennäköisesti liitetty kunnolla. Tarkista, että näytön kaapeli on kytketty oikein ja tukevasti näytön takaosaan, sekä tietokoneen takaosaan. Monitorikaapeli liitetään tietokoneen takaosaan joko VGA-, DVI-, HDMI- tai DisplayPort-liittimellä. Tarkista näiden liittimien kuvat netistä ja vertaa sinun käsissäsi olevaan piuhaan!

2. Näytön lähde on asetettu väärin

Uusimmat näytöt voidaan liittää tietokoneeseen juuri VGA, DVI, HDMI tai DisplayPort -liitännän avulla. Tämäntyyppisissä näytöissä on käytettävä oikeaa tulovalintaa, jotka löydät monitorin asetuksiin menemällä! Nämä asetukset löydät yleensä oikeasta alareunasta nappeja painamalla. Etsi eri vaihtoehtoja liittimen tyypin valitsemiseksi, ja valitse monitorisi käyttämä kaapeli!

3. Jos nämäkään eivät toimi, laitteisto on todennäköisesti viallinen

Jos liitännät näyttävät olevan kunnossa, ja tulolähteeksi on valittu oikea liitäntä, on näyttö tai näytönohjain todennäköisesti viallinen. On myös mahdollista, että tietokoneen emolevyssä on joku vika ja estää signaalin pääsyn näytönohjailemme tai monitorille. Voit testata, mistä komponentista löytyy vika, joko liittämällä toisen näytön tietokoneeseen tai liittämällä näytön toiseen tietokoneeseen.

Jos käytettävissä on toinen näyttö, kannattaa kokeilla liittää se tietokoneeseen. Jos toinen näyttö toimii samoilla johdoilla, voi vika olla nimenomaan siinä näytössä, joka pysyy pimeänä. Monessa tietoteknisessä ongelmassa tietokoneen uudelleenkäynnistys on tärkeä osa vianrajausta. Tämä ei koske pelkästään näytön toimivuutta, vaan auttaa hyvin monissa ongelmissa. Kun konetta ei voi ohjailla näytöltä näytön ollessa pimeänä, uudelleenkäynnistyksen voi tehdä painamalla koneen virtanäppäintä. Koneen saa uudelleen käyntiin samaa näppäintä painamalla.