Mekaaninen näppäimistö vs tavallinen

Tällä hetkellä suurin osa tietotekniikan käyttäjistä antaa tietokoneelle komentoja koskettamalla sormella älypuhelimen tai tabletin näyttöä. Jopa pieni lapsi oppii käyttämään nopeasti esimerkiksi tablettia pyyhkäisemällä näyttöä. Tietokoneen näppäimistöllä on kuitenkin edelleen paljon erilaisia käyttötarkoituksia, vaikka kosketusnäyttöä käyttävät laitteet ovat osa jokapäiväistä arkeamme. Jos tietokoneella on tarkoitus kirjoittaa paljon, on näppäimistön käyttäminen ehdotonta. Kosketusnäytöllä pitkien tekstien kirjoittaminen käy vaivalloiseksi. Joskus kannettavan tietokoneen näppäimistö voi olla muutoin hyvinkin toimiva, mutta näppäimistö ei ole riittävän ergonominen tekstinkäsittelyn tarpeisiin. Erillisen näppäimistön käyttäminen kirjoittamiseen on usein ergonomian kannalta parempi vaihtoehto. Ketkä muut sitten tarvitsevat käyttöönsä näppäimistöä kuin paljon kirjoittavat? Pelaajat tietysti! Pelitietokoneeseen on oleellista yhdistää erillinen näppäimistö, jota ilman pelaaminen olisi käytännössä mahdotonta. Jos et ole perehtynyt pelimaailmaan, voi pelinäppäimistöjen valikoima ja hinta yllättää. Tavallisen näppäimistön saa kaupasta muutamalla kympillä. Pelaamisen tarpeisin suunnitellun näppäimistön hinta on helposti pari sataa euroa. Uutta näppäimistöä hankkiessa on hyvä miettiä omia tarpeita. Markkinoilla on tarjolla laaja valikoima erilaisia näppäimistöjä. Käymme seuraavaksi läpi mekaanisen näppäimistön etuja verrattuna niin sanottuun tavalliseen näppäimistöön.

Tavallinen näppäimistö

Suurelle osalle työssä tietokonetta käyttävistä ihmisistä tavallinen näppäimistö on tuttu työväline. Tavallinen näppäimistö on näppäimistö, joka ostetaan elektroniikkaliikkeestä ja joka on heti valmis käyttöön. Näppäimistöä ei voi muokata omiin tarpeisiin sopivaksi. Monessa työssä mitään tarvetta näppäimistön muokkaamiseen ei olekaan. Kun näppäimistöllä on tarkoitus tuottaa tekstiä, tärkeintä on, että näppäimet ovat omilla vakiopaikoillaan, jotta kymmensormijärjestelmän käyttö on mahdollista. Esimerkiksi avokonttorissa, jossa työskentelee useita henkilöitä samassa tilassa, tavallinen näppäimistö on oikein hyvä valinta. Tavallinen näppäimistö on usein näppäinääniltään hiljaisempi mekaaniseen näppäimistöön verrattuna. Toimistolle mekaanisten näppäimistöjen raksutus ei välttämättä toisi hyvää tunnelmaa, vaan hiljaisempi näppäimistö on parempi valinta.

Mekaaninen näppäimistö

Mekaaninen näppäimistö eroaa tavallisesta näppäimistöstä siten, että mekaanisen näppäimistön voi muokata käyttäjän tarpeisiin sopivaksi. Jokainen mekaanisen näppäimistön painike on oma kytkimensä ja näitä kytkimiä vaihtamalla ja muokkaamalla käyttäjä voi muokata näppäimistön tuntumaa. Näppäimistön tuntuma on erityisen tärkeää pelatessa. Koska painikkeita on mahdollista vaihtaa, on näppäimistön käyttöikä korkea, sillä yhden painikkeen rikkoontuessa koko näppäimistö ei mene vaihtoon, ainoastaan yksi osa siitä. Mekaaninen näppäimistö on usein äänekkäämpi kuin tavallinen näppäimistö painikkeiden ominiasuuksien takia. Mekaanisten näppäimistöjen visuaalinen ilme on huomattavasti monipuolisempi kuin tavallisten näppäimistöjen. Mekaanisissa näppäimistöissä voi olla taustavaloja ja erivärisiä näppäimiä on saatavilla.

Olemme koonneet vielä muistilistan erilaisten näppäimistöjen ominaisuuksista.

Tavallinen näppäimistö:

  • Edullinen hinta .
  • Näppäimistössä on hiljainen ääni.
  • Näppäimistöä ei voi muokata.
  • Näppäimistö ei kestävyyden kannalta ole erityisen pitkäikäinen.

Mekaaninen näppäimistö:

  • Hinta on keskimääräistä korkeampi.
  • Näppäimistö on äänekäs.
  • Näppäimistö on muokattavissa omiin tarpeisiin.
  • Näppäimistön käyttöikä on pitkä.