Mitä osia tarvitaan pelikoneeseen?

Mietitkö mitä osia tarvitaan tehokkaan pelikoneen varusteluun? Tunnetko itsesi epävarmaksi osien monimutkaisessa viidakossa? Ei hätää, sillä olemme laatineet tähän artikkeliin kattavan listan siitä, mitä osia tarvitaan pelikoneeseen, jotta paketista tulisi mahdollisimman toimiva ja jotta se tuottaisi pelaajalle mahdollisimman paljon iloa.

Pelikoneen prosessori

Prosessoria voidaan kuvata tietokoneen keskukseksi, joka suorittaa tarvittavat tiedonkäsittelyprosessit. Prosessori on siis välttämätön tietokoneen toiminnan kannalta. Pelikonetta valittaessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota prosessorin ominaisuuksiin, jotta ne riittävät pelikäyttöön.

Prosessoreita on nykyään monenlaisia ja hintaisia. Kalleimmat prosessorit maksavat tuhansia euroja. Pelikoneet ovat kuitenkin nykyään jo niin hyviä, ettet tarvitse niin kallista prosessoria, pyörittääksesi peliä hyvin. AMD:n Ryzen -sarja on nykypäivän hittituote. Ne eivät maksa paljoa, ja pyörittävät pelejä todella hyvin. Tämä sarja tulee kestämään pitkään!

Pelikoneen näytönohjain

Näytönohjain on pelikäytössä erittäin tärkeä osa! Valitse näytönohjain, joka toimii riittävän tehokkaasti voidakseen kuvantaa ja muokata videoita. Näin tietokoneella pelaaminen onnistuu sujuvasti ja miellyttävästi. Varmista jo etukäteen, että valitsemasi näytönohjaimen muisti on riittävä pelikäyttöön. Selvitä myös ohjaimen kellotaajuus. Muista myös varmistaa, että näytönohjain mahtuu mittojensa puolesta tietokoneesi koteloon.

Näytönohjaimen valinnassa kannattaa miettiä, mitä pelejä tulet pelaamaan pelikoneellasi. Esimerkki: jos haluat pelata vaikkapa Counter-Strike:Global-Offensive -peliä, et tarvitse siihen niinkään jykevää näytönohjainta, sillä se tarvitsee enemmän prosessorin tehoja. Jos taas puolestaan pelaat graafisesti miellyttäviä ja hienoja pelejä, silloin kannattaa panostaa myös näytönohjaimeen!

Pelikoneen muisti

Pelikoneessa on tärkeää olla riittävästi muistia, sillä jos RAM-muisti tulee täyteen, kone ikään kuin väsyy eikä se enää jaksa suorittaa ohjelmiasi. Pelikoneen keskusmuistin tulisi olla minimissään kahdeksan gigatavua. Mahdollisuuksien mukaan gigoja kannattaisi kuitenkin olla ainakin 16. Jos teet raskasta videoiden editointia, kannattaa koneeseen varata ainakin 16 gigatavun keskusmuisti.

Pelikoneen tallennustila

RAM-muistin lisäksi pelikoneeseen kannattaa hankkia muutakin tallennustilaa, sillä RAM-muistilla on tapana tyhjentyä kun tietokone sammutetaan. Varmista siis, että pelikoneesi kovalevyltä löytyy riittävästi tallennustilaa.

Ja muista, että kovalevyn ei tule olla ihan mikä tahansa tallennuspaikka –  tarvitset nimenomaan SSD-muistia etkä HDD-muistia, niinkuin jotkut tekee. Yleisesti: SSD-muisti on nopeaa muistia, HDD hidasta. SSD sopii hyvin pelien tallennuspaikaksi, jotka avautuvatkin sitten paljon nopeammin. Jos taas pidät kaikkia pelejä ns. varastomuistissa (HDD), pelit aukeavat hyvin paljon hitaammin, ja saattaa kovemman pelihimon omaavaa pelaajaa tämä harmittaa!

Pelikoneen virtalähde

Valitse pelikoneeseesi mahdollisimman luotettava virtalähde. Ilman virtalähdettä tietokoneen komponentit eivät saa virtaa, sillä virtalähde muuntaa pistorasian kautta tulevan verkkovirran sellaiseen muotoon, jota prosessori ja emolevy voivat käyttää. On siis sanomattakin selvää, että pelikoneen virtalähteeseen kannataa panostaa!

Hanki itsellesi myös sellainen virtalähde, joka on pitkäkestoinen. Jos asennat komponenttisi väärin ja suhteutat virtalähteen väärin, saattaa virtalähde hajota nopeastikin. Tässä on myös riski sille, että virtalähde hajoessaan hajottaa myös muita osia – esimerkiksi tekee vahinkoa näytönohjaimelle. Tässä asiassa ei siis kannata tinkiä, ja valinta kannattaa tehdä tarkkaan!

Pelikoneen jäähdytin

Pelin tiimellyksessä tunteiden lisäksi kuumenee myös tietokone. Erityisesti tietokoneen prosessori joutuu koville ja kuumenee käytössä. Tästä syystä pelikoneeseen onkin hankittava tehokas jäähdytin. Varmista, että valitsemasi jäähdytysjärjestelmä sopii yhteen pelitietokoneesi kotelon ja prosessorin kanssa.

Jäähdyttimen valinnassa kannattaa myös miettiä, kuinka ison tarvitset. Onko pelikoneessasi esimerkiksi tehokasta osaa, ja ahdas koppa? Jos näin, tarvitset tehokkaan jäähdyttimen – sellaisen, joka toimii myös kesän hellepäivinä hyvin, ja tekee tarpeensa. Isommat tornijäähdyttimet tai jopa vesijäähdytin on tässä tapauksessa järkevä vaihtoehto.

Pelikoneen kotelo

Pelitietokoneen kotelo toimii kaikkien koneen komponenttien suojana ja kiinnitysalustana. Lisäksi se tuo pelikoneelle näyttävyyttä. Kotelon ulkonäön lisäksi on tärkeää pitää huolta siitä, että kaikki pelikoneen komponentit varmasti mahtuvat valitsemasi kotelon sisälle.

Koteloa valitessa kannattaa muistaa kaksi asiaa

  1. Kuinka hiljaisen kotelon hankin?
  2. Onko se esteettisesti kaunis, ja mahtuu esimerkiksi pöydän alle?

Näillä vinkeillä kannattaa lähteä koteloa metsästämään. Hiljaisuus on ennen kaikkea tärkeä asia, sillä ethän halua kuunnella ärsyttävää hurinaa koneesta samalla kuin pelaat. Tai mikä pahempaa, tätä hurinaa ei kumppani välttämättä kauaa jaksa kuunnella!

Pelikoneen ja pelaajan lisävarusteet

Intohimoinen pelaaja haluaa yleensä hankkia pelikoneeseensa myös makeita lisävarusteita. Näistä monen mielestä tärkein lisävaruste ovat mikrofonilla varustetut pelikuulokkeet, jotka istuvat hyvin päässä ja joiden avulla on helppo tarvittaessa puhua muiden pelaajien kanssa. Myös esimerkiksi näppärät pelihiiret ja näyttävät suurikokoiset LED-hiirimatot ovat suosittuja lisävarusteita pelikäytössä.

Edellä mainittujen pelikoneen lisävarusteiden lisäksi moni intohimoinen pelaaja kiinnittää erityistä huomiota myös pelitilansa sisustukseen. Mukava pelituoli onkin monen pelaajan vakiovaruste. Ergonominen istuma-asento ja tuolin näyttävä muotoilu ovat tärkeitä valintakriteereitä. Kiinnitä huomiota myös pöydän oikeaan korkeuteen, jotta pelaaminen olisi mahdollisimman ergonomista ja mukavaa!

Näppäimistö

Kun pelaat, tarvitset luonnollisesti myös näppäimistön. Näppäimistöjä on saatavilla nykyään monenlaisia – mekaanisia tai tavallisia, matalahattuisia, tenkeyless/60%/täysikokoisia malleja. Näistä pitäisi vielä valita jokin? Suosittelen käymään kaupassa fiilistelemässä näppäimistöjä. Niihin on saatavilla erilaisia kytkimiä, joissa jokaisessa on eri tuntuma. Osa on äänekkäämpiä kuin toiset.

Hyvä perus nyrkkisääntö on se, että jos et tarvitse mitään erityistä, kannattaa hankkia ruskeilla kytkimillä oleva täysikokoinen näppäimistö! Sillä onnistuu kaikki!

Kuulokkeet

Kuulokkeet ovat tärkeä asia. Haluathan kuulla, jos vihollinen on sinun selässäsi! Kuulokkeitakin on – monenlaisia. Langattomia, langallisia, monenkokoisia ja laisia. Tärkein on kuitenkin se, että ne sopivat ja tuntuvat mukavalta päässä, silmälasienkin kanssa. Sitten tulee äänenlaatu, ja mikrofonin laatu. Jos haluat langattomat, varmista, että niissä on hyvä akunkesto, eikä sinun tarvitse olla niitä päivittäin lataamassa. Sillä se syö kallisarvoista aikaa pelien ääressä!

Hiiri ja hiirimatto

Pelihiiren valinta onkin yksinkertaista. Mietit aluksi, haluatko langallisen vai langattoman, ja siitä lähdetään liikkeelle. Langattomat hiiret ovat nykyään loistavia, ja akunkestokin niissä on usein huippuluokkaa. Sitten vain kauppaan fiilistelemään ja kokeilemaan, mikä tuntuu omaan käteen parhaimmalta!

Hiirimaton valinta ei ole juurikaan sen vaikeampaa. Valitset vain minkä kokoisella matolla haluat pelata, ja valitset sopivan pinnan. Niissä ei ole hirveästi eroja, etkä voi valinnallasi mennä hirveästi mönkään. Hyviä pelihetkiä!